lauantai 5. heinäkuuta 2014

Erno Laszlo

Veikkaan, että tästä miehestä ei moni ole kuullutkaan. Harva tietää myös hänen nimeään kantavasta kosmetiikkasarjasta, jota on käyttänyt ja käyttää moni kuuluisuus, kuten Greta Garbo, Ava Gardner, John F Kennedy, Jackie Kennedy, Audrey Hepburn, Marlene Dietrich, Windsorin herttuatar Wallis Simpson, Grace Kelly ja Marilyn Monroe.


Purkki tätä voidetta on nähtävissä Marilyn Monroen kuolinhuoneen kuvissa yöpöydällä.

Nykypäivän EL-faneista voidaan mainita Barbra Streisand, Sting, Madonna, Diane Keaton, Val Kilmer, Yoko Ono ja Woody Allen. Varmaan monia muitakin.

Ikinuorennäköinen Diane Keaton.

Erno Laszlo syntyi Transsilvaniassa vuonna 1897. Hän kasvoi kuitenkin Budapestissa ja opiskeli ihotauteja ja patologiaa ja finalisoi opintonsa Saksassa professori Max Josephin alaisena. Professori Josephia pidetään modernin dermatologian oppi-isänä.

Budapestiin EL perusti vuonna 1927 nimeään kantavan tieteellisen kosmetologian klinikan  saavuttaen sitä ennen mainetta mm. luomalla Belgian prinsessa, Itävallan kruununprinsessa  Stephanielle akuutin aknen hoitoon peitevoiteen. Voiteesta tuli  myöhemmin pHormula 3-9 the original, nyttemmin pHormula 3-1. Lisää prinsessan surullisesta elämästä aknensa kanssa täällä.

 Hänen maineensa kasvoi edelleen hänen hoidettuaan unkarilaisen kuuluisan näyttelijättären kasvoarpia, jotka olivat tulleet kun hänen hylkäämänsä mies ampui häntä kasvoihin.

Erno Lazlo vuonna 1921.

Toisen maailmansodan syttyessa 1939 EL muutti New Yorkiin. Sitä ennen, vuonna 1937 hänelle oli jo tarjottu esimiestason töitä Hollywoodista Warner Brothersin studion maskeerausosastolta. Hän kieltäytyi tarjouksesta, mutta alkoi kuitenkin rakentaa asiakaskuntaansa Amerikassa.

Vuonna 1939 hän perusti instituutin New Yorkiin, vaikka hänen huono englannin kielen taitonsa esti häntä suorittamasta hyväksytysti lääkärin tutkintovaatimukset Amerikassa. Asiakkaita tuli tulvimalla ja aikoja sinne oli vaikea saada. Kerrotaan, että 99% asiakkaista käännytettiin pois ovelta, ja ajanvarauksen sai, jos oli hyvä suosittelija. Instituutti siis oli jokseenkin elitistinen. Hyvin monista julkisuuden henkilöistä tuli myös EL:n hyviä ystäviä.

1952 EL julkaisi ensimmäisen Saks Fifth Avenuen myymän kosmetiikkasarjansa, jossa oli 15 tuotetta. Koska haluttiin säilyttää EL:n henkilökohtainen palvelullinen linja, tuotteita myytiin ensin vain jäsenyyden perusteella. Jäsenyys oli määritelty ensin max 15 000 asiakkaalle, mutta kovan kysynnän takia sitä nostettiin kymmenellä tuhannella vuonna 1954.

Hän myös keksi tavan tyypittää asiakkaansa iho kellonaikojen mukaan  - tällä ei tosin ollut mitään tekemistä vuorokauden aikojen kanssa. Voit itsekin tehdä testin täällä.

Erno lazlo kuoli sydänkohtaukseen vuonna 1973, ja hänen yrityksensä omistaa nykyään Cradle Holdings, joka omistaa mm. Penhaligon'sin.

Suomeen voi Erno Lazlon kosmetiikkaa tilata mm. Harrod'silta tai Beauty Bar'ista.

Postailen hiukan arviota muutamasta tuotteesta lähitulevaisuudessa.

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista! Mietin, että nimi kuulostaa todella tutulta, kunnes tajusin, että Strawberrynetissähän tuo nimi onkin tullut välillä vastaan. Mitään en ole kuitenkaan kokeillut, postauksia odotellessa! :)

    VastaaPoista
  2. Ahaa, siis mansikkanettikin myy tätä sarjaa! Pitääpä vilaista...kiitos tiedosta!

    VastaaPoista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!