sunnuntai 24. maaliskuuta 2013

Kardemumma

Tein tänään kardemummamuffinsseja (joo, taas muffinsseja, olen sikäli peribrittiläisten perinteiden vaalija, että jonkinlainen high tea on paikallaan joka päivä). Tässä yhteydessä haluaisin varoittaa teitä tilaamasta jauhettua kardemummaa iHerbistä. Se nimittäin oli jauhetttu ihan liian hienoksi, jolloin eteeriset öljyt olivat karanneet aineesta tiehensä ja sitä sai annostella muffinssitaikinaankin lapiolla. Silti jäin kaipaamaan kunnollista kardemumman makua.


Kardemumma on mausteiden kuningatar.
Kun jo aiemmin aloitin basilikasta turisemaan, niin saman tien voin laittaa muutaman sanan kardemummasta ja sen terveysvaikutuksista. Olette varmaankin huomanneet, että intialaisissa ravintoloissa usein tarjotaan ruoan jälkeen pöytään pieni kulhollinen kardemumman siemenkotia (ja toinen kulhollinen kiinteää sokeria)? Kardemumma toimii tässä hengen raikastajana, ja se myös vaikuttaa ruoansulatusta helpottamalla ja estämällä ilmavaivoja. Se myös hoitaa närästystä.

Hengityksen raikastajana se on todella hyvä ja halpa keino. Ellei pidä mausta sellaisenaan, voi siemenkodan kanssa laittaa suuhun jotakin makeaa. Sokeri ei tosin ole hyväksi hampaille, mutta ehkä palanen xylitolia?

Kardemumma myös lisää keuhkoverenkiertoa, joten sillä voi helpottaa astmaa, keuhkoputkentulehdusta ja yskää. Kannattaa myös kokeilla sen pureskelua jos kurkku on kipeä tai suussa on kipeitä rakkuloita. Helpotus on aika selkeä. Ellei kokonaisia siemenkotia halua pureskella, ne voi murskata ja hauduttaa niitä teen kanssa. Yksi tapa on myös jauhaa siemenet tahnaksi hunajan kanssa.

Tätä tahnaa voi käyttää esim. pahoinvoinnin estoon. Intiassa kardemummaa käytetään myös masennuksen hoitoon teen seassa sen virkistävän vaikutuksen vuoksi.

Vihreitä kardemumman siemenkotia.

4 kommenttia:

  1. Kardemummaa en ole juuri ostanut jauhettuna sen jälkeen, kun kerran sain purkin jauhamatonta, mietin hetken miten saisin käyttökelpoiseksi (yli 20v sitten) pistin uuteen pippurimyllyyn ja jauhoin. Eli näin olen käyttänyt kardemummaa, ei haihdu aromit ja muut ainesosat niin pahasti. Tuosta kipeästä suusta, myös neilikka auttaa siihen hyvin. Neilikkahan on antibakteerinen, voisi ollakin aika kiva tujaus laittaa molempia yhtäaikaa pureskeltavaksi (+ pieni tilkka kirkasta alkoholia ;)

    -nina-

    VastaaPoista
  2. Niin, kyllä minä muistan neilikan tuoksun lapsuusvuosien hammaslääkärikäynneillä.... Sittemmin sitä on tullut käytettyä taideharrastuksen parissa.

    Antiseptinen (ja analgeettinen) vaikutus johtuu kardemumman ja neilikan sisältämästä eugenolista, jota on nimenomaan kardemumman eteerisessä öljyssä. Eugenoli on tosiaan maksatoksista, eli sitä sisältävää eteeristä öljyä ei saa nauttia suun kautta. Kardemumman siemeniä ei kuitenkaan oletettavasti kukaan voi syödä niin paljoa, että siitä koituisi muita kuin korkeintaan allergisia reaktioita.

    Myös mm. basilika, sitruunamelissa, kaneli ja muskottipähkinä sisältävät eugenolia.

    VastaaPoista
  3. Olipas mukava vierailla täällä! Lähdin tutkimaan kardemumman terveysvaikutusta ja täällä oli mukavasti kerrottu. Leivon maukkaan 'ruusupullan' kahvilaani luomumaidosta, voista. Käytän siihen aika paljon kanelia (kunpa tietäisi mistä saa parasta), yleensä myös ruokosokeria ja jauhan kardemummani siemenistä rouheaksi. Kehuttu on!
    Siis kuitenkin, sellainen kanelipulla voisi olla päivän piriste ja nautinnollinen terveyslisu. Tietenkin minun tulisi käyttää enemmän siinä spelttijauhetta, mutta aina minulla sitä ei ole. En muista ostaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kanelipulla onkin hyvää! Mielestäni Ceylonin aito kaneli on parasta, joskin hintavaa. Ostan itse sitä iHerb. Com'ista.

      Kiva kun kävit blogissani.

      Poista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!